CASA KLEIN og De 4 Årstider

Tidligere bragt magasinartikel om hverdagen og de 4 årstider på CASA CLEIN.


Morgenmad

Morgenmaden bliver serveret individuelt for beboerne, og mens nogle er tidligt ude af fjerene, da livslange vaner kan være svære at ændre, nyder andre at vækkeuret for længst er holdt op med at være et evigt tilbagevendende hverdagsstartskud i et hektisk arbejdsliv.

Formiddagene bruges blandt andet også til at få badet de af gæsterne, der har behov for lidt hjælp til det, og vi forsøger også at klare de lidt mere praktiske gøremål såsom tandlæge- og frisørbesøg og fodpleje mv. Også hos personalet er der aktivitet fra morgenstunden. Nattens rapporter skal gennemgås, journalerne skal skrives og observationer skal videregives til lægen, hvis det er nødvendigt. Samtidig skal der måles blodtryk inden frokosten, og ofte også blodsukker, på de af vores gæster som har behov for det. Vi kører en slags døgn-logbog over alle gæster, så både lægen og de pårørende kan følge med.

Efterår

Når det bliver efterår på Casa Klein fortsætter vi ufortrødent med de mange udendørsaktiviteter. Og det normalt varme og tørre efterårsvejr er én af de rigtig gode fordele ved at bo i Sydspanien. Vi begynder igen at tage på nogle lidt længere ture i lokalområdet, og vores helt egen Tour Guide, Rufus, gør klar til at rullestolebanden, som vi kalder dem, igen kan tage på hel-dags-togter.

Vi besøger museer, dyreparker, shoppingcentre, restauranter og tager på opdagelse i de små byer – og det er hændt op til flere gange, at enkelte af de lokale ser lidt forundrede ud, når vi kommer rullende gennem gader og stræder med højt humør. Man fristes til at tro, at de tænker: I er vist ikke helt normale, jer fra Casa Klein. Det er vi nok heller ikke, men hvor der er vilje – er der en vej.

Frokost

Dagens hovedmåltid serverest mellem kl. 13-13.30, og der foreligger altid en madplan for den kommende uge, som udover information om selve menuerne også oplyser om kødtyper, råvarer og tilberedning. Og selvom vi bestræber os på at kosten skal være sund og nærende, gør vores køkkenpersonale en meget stor indsats for, at det hele ikke skal se ens ud og smage af det samme hver dag. Der er f.eks. mange måder at få serveret mørbrad på: mørbrad med gorgonzolasovs, mørbrad med fyld af svesker og æbler, mørbradgryde eller ganske enkelt mørbrad som mørbradbøffer.

Vi minder samtidig ofte os selv om, at selvom vi kører efter en madplan der er gennemarbejdet efter reglerne om god og sund næring, så er vi jo samtidig også én stor familie, hvor alle ønsker skal forsøges tilgodeset. Det tænker vi meget over, når maden skal planlægges og tilberedes. Og for dem der ikke er så begejstrede for at følge en specifik madplan, finder vi altid en individuel løsning. Ingen skal gå sultne eller utilfredse fra bordet på Casa Klein.

Vinter

Vinteren i Sydspanien byder af på lidt af det hele. Det er en slags 4 årstider i én, hvor varme, køligt vejr, regn og lidt blæst godt kan afløse hinanden. Generelt er det milde vinterklima dog en af hovedårsagerne til, at folk vælger at bo i længere eller kortere perioder hos os. Og de gode dage er heldigvis langt i overtal om vinteren.

Blomster, buske og træer har en helt speciel plads i hjertet hos os på CASA KLEIN. Vi har flere hundrede forskellige arter i vores store have, der blomstrer hele året rundt - og samtidig, så har vi også en rigtig BONSAI GARDEN.

[ Bonsai er den japanske udtale af det kinesiske ord penzai eller oprindeligt: penjing. ("Landskab på bakke"). Det er en dyrkningsmetode, som skaber dværgvækst hos træagtige planter. Det er egentlig en gammel kinesisk kunstform, som går ud på at plante små træer i skåle og derefter beskære og forme dem gennem en række år. ]

Faktisk er vores ældste beboer på Casa Klein en Oliven Bonsai på 140 år.

Eftermiddagskaffe

Hver dag mellem kl. 15-16 får vi eftermiddagskaffe. Det er et af dagens højdepunkter, og tidspunktet hvor alle samles enten udenfor på terrassen, eller indenfor ved det det store bord i spisesalen, hvis der er højtider, mærke- eller fødselsdage. Kaffe og kage – det er fast på programmet. Og alle venter spændt på hvad kokkene har fundet på af lækkerier. Vi bliver sjældent skuffede. Som regel går der spil, eller ligefrem lidt leg i gæsterne, når kaffen er vel overstået. Så petaque, boldspil, en tur på motionscyklen eller et slag skak er næsten et dagligt tilbagevendende holdepunkt. Tiden omkring eftermiddagskaffen holder vi alle af.

Forår

Hos os står havemøblerne ude hele året, så et af de mest almindelige tegn på at foråret har meldt sin ankomst, nemlig at havemøblerne der kommer frem, er ikke måden vi kan skelne mellem vinter og forår. Vi kan nærmere se det på påklædningen, og på at størrelsen på smilene får en tak opad. De lette jakker og små strikketrøjer bliver fundet frem, ofte allerede i februar, og gæsterne finder små kroge, hvor de sidder og nyder forårssolens varme stråler. Hver onsdag er der udflugt for dem der har lyst. Det er en fast tradition. Og specielt når floraen begynder at gå ud af hi, er der stor lyst til at komme på tur og se at alt springer ud i flor og farver.

Aftensmad

Klokken 18.30 spises der aftensmad. Det er ofte et let måltid, og for dem der vil, så er der mulighed for at få den efterfølgende kaffe serveret på værelset. Her kan man så hygge sig og få lidt egentid, som det så moderne hedder. Alle værelser har TV med skandinaviske kanaler, og alle fjernsynsapparater er placeret således, at man kan se TV fra på sengen. Liggende eller siddende. Enkelte af vores gæster får lidt natmad bragt på værelserne kl. 21.30 og en lille drik efter eget ønske.

Sommer

Når sommeren melder sin ankomst på Seniorhotellet CASA KLEIN, begynder vi automatisk at trække lidt i skyggen under parasollerne, eller vi sætter os ind under de overdækkede terrasser for at finde svale. For nogles vedkommende er varmen særlig hård, så de vælger for det meste at opholde sig indenfor, hvor der er aircondition, men selvom temperaturerne er høje i juli og august, så forbliver aktivitetsniveauet og døgnrytmen stort set altid den samme. Et særdeles populært område er vores udendørs swimmingpool, og enkelte af vores faste beboere svømmer helt op til 25-30 baner inden første måltid på dagen. En sund sjæl i et sundt legeme gælder også for ældre.


På Casa Klein bestræber vi os på, at alle skal behandles på samme måde som vi gerne selv vil behandles, når livet skifter fra voksen- til seniortilværelsen. Og ingen har vel sagt det mere tydeligt:

“Hvis man vil behandle folk ens – skal man behandle dem forskelligt.
— Soren Kierkegaard, filosof

Det prøver vi vores bedste på at efterleve!